nieuws

Boijmans wint 450.000 euro voor toekomstige expositie

ROTTERDAM - Museum Boijmans van Beuningen heeft een prijs ontvangen voor een expositie die nog georganiseerd moet worden. De Turing Foundation schenkt het Rotterdamse museum 450.000 euro voor een tentoonstelling van het werk van Brancusi, Rosso en Man Ray.
De zogeheten Turing Toekenning is een prijs voor het 'beste idee voor een tentoonstelling'. Museumdirecteur Sjarel Ex nam de prijs donderdag in ontvangst uit handen van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. De uitreiking was tijdens een diner in het Gemeentemuseum in Den Haag.

'Zeer beperkt hier te zien'

De expositie brengt ongeveer 90 foto's en beeldhouwwerken van de drie kunstenaars samen. De vakjury prijst de originele opzet van de tentoonstelling, die op 8 februari 2014 wordt geopend. "De werken zijn interessant en indrukwekkend. Bovendien zijn Brancusi en Rosso maar zeer beperkt in Nederland te zien'', aldus de jury van de Turing Toekenning.
De Turing Foundation looft de prijs iedere twee jaar uit. Een van de doelen van de stichting is om meer mensen in Nederland te laten genieten van beeldende kunst. De Turing Foundation is opgericht door Pieter Geelen, een van de oprichters van het bedrijf TomTom, en zijn vrouw Françoise.

Concurrentie

In totaal deden 16 musea mee aan de wedstrijd. Vier plannen schopten het tot de nominatielijst. Naast Boijmans maakten het Museum Beelden aan Zee (Den Haag), het Amsterdamse Van Gogh Museum en de combinatie van het Museum de Fundatie in Zwolle en het Rijksmuseum Twenthe kans.
Foto (archief): Museum Boijmans van Beuningen