nieuws

Overheid stelt Bolidt ultimatum over brandveiligheid

ROTTERDAM - Kunststofvloerenbedrijf Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht moet binnen twee weken komen met een plan van aanpak en noodmaatregelen voor de brandveiligheid bij het bedrijf. Dit hebben de gemeente, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de brandweer aan Bolidt laten weten.
Vorige week stuurde staatssecretaris Wilma Mansveld een overzicht naar de Tweede Kamer over de naleving van de brandveiligheidseisen bij bedrijven met opslag van gevaarlijke stoffen. Twaalf bedrijven in deze regio zouden hun zaken nog steeds niet in orde hebben. Het Ambachtse bedrijf Bolidt sprong daar extra negatief uit. Het zou èn de vergunning niet op orde hebben èn een afkeurend inspectierapport hebben.
Grote klanten
Het aan de Nijverheidsweg gevestigde Bolidt heeft enkele honderden werknemers en levert kunststof vloeren aan grote bedrijven als Coca Cola, DSM, Philips en Heinz, maar ook aan grote overheidsinstellingen als de Belastingdienst, Koninklijke Marine, het Europees Parlement en verschillende universiteiten.
Opslag niet in orde
Volgens de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht voldoet Bolidt op twee punten niet aan de vergunning: de bouwkundige staat van de opslag van gevaarlijke stoffen is niet in orde en de brandblusapparatuur is wel vernieuwd, maar niet gecertificeerd. Er zou geen acuut gevaarlijke situatie bij het bedrijf zijn.
Jarenlange procedures
"Al een jaar of drie lopen er procedures tussen de omgevingsdienst en gemeente en het bedrijf," vertelt burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht. "We stonden op het punt weer een dwangsom op te leggen. Ik vond dat we nu het gesprek maar eens moesten aangaan. Ik ben daarom zelf naar de directie van Bolidt geweest. Ik heb ze aangegeven dat een bedrijf op dit niveau dat internationaal tot de verbeelding spreekt, op het gebied van milieubeleid geen steken kan laten vallen en dat dit op een gegeven moment ook hun imago aantast."
Harde afspraken
Heijkoop besloot de kwestie naar een hoger plan te tillen; "Ik wilde niet meer in het echelon van controleurs blijven hangen. De directies van Bolidt, de omgevingsdienst en de brandweer moesten maar samen aan tafel om afspraken te maken die bij het bedrijf passen. Daar heeft iedereen mee ingestemd."
Afgesproken is dat er binnen twee weken een plan van aanpak komt en er ook op korte termijn maatregelen komen. “Ik ben blij dat we de impasse van jarenlang procederen nu hebben kunnen doorbreken.”
Directeur Reintz Bol van Bolidt laat telefonisch weten dat hij nog niet wil reageren en eerst met de overheidsdiensten tot overeenstemming wil komen. Hij verwacht dat dit binnen anderhalve week het geval is.