nieuws
Buurt niet aantoonbaar veiliger door inspraak bewoners
ROTTERDAM - Het Rotterdamse project 'Buurt Bestuurt' waarbij buurtbewoners zelf de werkzaamheden bepalen van politie en stadswacht, heeft geen bewezen effect heeft op de veiligheidsbeleving in buurten. Dat staat in een woensdag verschenen evaluatierapport.
In het rapport staat dat vooral actieve bewoners meedoen aan het project, maar de rest van de buurt nauwelijks betrokken is. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.
'Project eerst verbeteren'
De onderzoekers noemen de methode wel een "goed initiatief", maar vinden dat het beter kan. "Investeer eerst in kwalitatieve verbeteringen en stop voorlopig de uitbreiding van het project naar andere wijken."
In 2009 werd de methode ontwikkeld door Hans Hoekman, die toen wijkagent was in Delfshaven. De werkwijze bestaat uit het samenstellen van een representatieve groep buurtbewoners en buurtondernemers die maandelijks de prioriteiten aangeven op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Politie, stadswacht en gemeente gaan daar vervolgens mee aan de slag. Meer dan 40 wijken in Rotterdam doen inmiddels mee aan het project.
'Positief effect niet altijd meetbaar'
Initiatiefnemer Hoekman zegt aan de slag te gaan met de aanbevelingen die in het rapport staan. "We nemen de kritiek serieus. We gaan proberen meer mensen te bereiken en de aanpak te verbeteren. Dat betekent niet dat we per direct stoppen met nieuwe projecten, maar we zullen het wel op een laag pitje zetten. Want ik lees in het rapport ook veel positieve effecten, al zijn ze niet altijd meetbaar."
In 2011 kreeg het project de Don Berghuijs Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest vooruitstrevende project dat bijdraagt aan een veilige samenleving.