nieuws

'Niets zo lekker als een speciaal bier'

ROTTERDAM - Met de start van het Nederlands Bierproeffestival is donderdagavond de week van het Nederlandse Bier geopend. Drie dagen lang kan er op het Spuiplein in Den Haag worden geproefd aan bieren van dertig verschillende brouwerijen, waaronder uit de regio Rijnmond.
Op het festival tref je niet de bekende pilsmerken aan, maar vooral het uit kleine brouwerijen afkomstig speciaal bier. Zo tappen ze bij de stand van de Rotterdamse Stadsbrouwerij De Pelgrim de bieren Delfshaven IPA en Pelgrim 1580.
"Je mag als brouwer van speciaal bier over de top gaan, het moet bijzonder zijn,” zegt brouwer Eric van der Lugt. "Daarom is niets zo lekker als een speciaal bier."
Bijzonder aan de Pelgrim 1580 is volgens de brouwer de frisse bitterheid door de gebruikte Duitse hop uit het Hallertau-gebied. Bij de Delfshaven IPA is extra mout en hop toegevoegd, wat zorgt voor een bittere smaak. Bijkomend voordeel is dat dit zware bier langer goed blijft, wat vooral vroeger belangrijk was voor lange zeereizen.

Nederland drinkt minder bier

De gemiddelde bierconsumptie per Nederlander is de afgelopen jaren flink gedaald. Dronken Nederlanders voor 2006 gemiddeld meer dan 80 liter per jaar, afgelopen jaar was dat 72,3 liter. "En vaak praten we het dan ook nog over bieren uit België en Duitsland,” zegt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers.
Met de promotieweek wordt er juist meer aandacht gevraagd voor het Nederlandse bier. Adema: "Want ook in Nederland is er genoeg te ontdekken. Deze bierproefmarkt is een mooi moment om te grasduinen en bijzondere biertjes te ontdekken.”