nieuws

LIVEBLOG BEËINDIGD: hoge strafeis in havenschandaal

Joep van den Nieuwenhuyzen
Joep van den Nieuwenhuyzen
ROTTERDAM - Justitie heeft in het proces van het Rotterdamse havenschandaal een onvoorwaardelijke celstraf van 5,5 jaar geëist tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij zou hebben gesjoemeld met subsidies voor scheepswerf RDM. Daarnaast zou hij volgens justitie haventopman Willem Scholten hebben omgekocht.

Donderdag beende Van den Nieuwenhuyzen boos de rechtszaal uit. Hij voelde zich beledigd door officier van justitie Koos Plooij. Die zei tijdens de behandeling van de zaak dat Van den Nieuwenhuyzen onverwacht even de waarheid sprak. Dat schoot de zakenman in het verkeerde keelgat.

'Openbaar belediger'

Eenmaal terug in de zaal kwam de verdachte er nog op terug: "Hij is openbaar aanklager, geen openbaar belediger", zei Van den Nieuwenhuizen over de officier van justitie.
Justitie wil proberen de mythe rond de zakenman door te prikken. Officier van justitie Esther Sachs:"Het beeld is: waar hij komt, schijnt de zon. Maar in werkelijkheid heeft Joep van den Nieuwenhuyzen een spoor van ellende getrokken."

Tweets

Voor RTV Rijnmond volgt Paul Verspeek het proces. Zijn tweets uit de rechtbank zijn hieronder te lezen. Ze zijn helaas niet zichtbaar in onze apps.