nieuws

Sportvliegtuigje maakt noodlanding in weiland

ROTTERDAM - [UPDATE: gesprek piloot] In een weiland in de polder Schieveen langs de A13 heeft een sportvliegtuigje vrijdagochtend even na elf uur een noodlanding gemaakt. Het toestel kreeg kort na vertrek van Rotterdam The Hague Airport motorproblemen.
De 66-jarige Bas van Eijndhoven uit Delft wilde naar zijn huisje in Frankrijk vliegen, toen twee minuten na het opstijgen het motorvermogen van zijn Piper 32 uitviel. "En dan kun je niet meer vliegen. Ik heb nog geprobeerd of de andere benzinetank uitkomst bood, maar dat hielp ook niet. Dan heb je geen andere keus meer dan terug te keren naar het vliegveld, maar dat haalde ik niet meer, dus heb ik 'm maar in deze wei moeten neerzetten."
Hakken over de sloot
Het vliegtuigje kwam op enkele honderden meters van de luchthaven terecht en heeft ongeveer twee- tot driehonderd meter door het weiland gereden voordat het tot stilstand kwam; "Je kan zonder motor maar weinig bepalen. Je moet echt met de hakken over de sloot en ik heb nog net op tijd voor de volgende sloot kunnen remmen. Ik heb behoorlijk geluk gehad."
Net onderhoudsbeurt gehad
Van Eijndhoven, die al 40 jaar vliegervaring heeft, heeft geen idee wat de motorproblemen heeft veroorzaakt: "Het vliegtuig had net een onderhoudsbeurt gehad en ik heb alles vantevoren uitgebreid gecontroleerd."
Rustig gebleven
De onfortuinlijke piloot is geen moment in paniek geraakt. "Dit soort dingen wordt veel geoefend. Je hebt ook geen tijd voor paniek en de enige manier om het er goed vanaf te brengen is door rustig te blijven. Ik prijs me gelukkig dat het zo is afgelopen, want het had anders kunnen lopen. Ik heb nog geen tijd gehad om daarover na te denken. Dat doe ik vanavond maar bij de open haard."
De luchtvaartpolitie heeft de piloot verhoord. Hem kan volgens de politie niets worden verweten.
Foto's: Leo Roubos

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl