nieuws

Vlaamse sprookjesOpera in premiere

ROTTERDAM - ‘De ongelofelijke veranderingen van meneer Afzal, over zijn glazen been wordt niet gesproken’ is de titel van een opera op glimwormformaat. Zo omschrijft de Vlaamse schrijver en acteur Pieter De Buysser zijn voorstelling die in premiere gaat tijdens de Operadagen Rotterdam in Theater Walhalla.

“Deze voorstelling is gemaakt voor achterafzaaltjes, huiskamers en andere voorgeborchten”, vertelt de Vlaamse schrijver. “Het is geen grootschalige of ernstige opera, maar ongrijpbaar, burlesk en met zeer verregaande consequenties.”

De Buysser: "De avonturen van Meneer Afzal waren oorspronkelijk te horen in een radiofeuilleton. “De 67 afleveringen verschenen later in boekvorm en nu heb ik er liederen bij geschreven en er een voorstelling van gemaakt. Ik vertel, Lieselot De Wilde zingt liederen op muziek van Thomas Smetryns.”

De voorstelling gaat over ontwikkelingen in de huidige samenleving en politiek, die om een ander vocabulaire vragen. Juist daarom heeft De Buysser er een grotesk sprookje van gemaakt: “Het gaat over Meneer Afzal, die allemaal rumoer hoort. Hij legt zijn oor tegen het raam, maar zijn oor komt vast te zitten, waardoor het ineens twee tot drie meter groot wordt. Daarna gaat hij het park in en dan beginnen de veranderingen. Centraal staat een monster dat onder de luchthaven verstopt zit en weent, weent en weent. Afzal moet zorgen dat hij stopt met wenen en wil daarom veranderingen doorvoeren. Het is een sprookje over iedereen. Kosmopolieten, nationalisten, mensen die van job naar job hoppen en anderen die vasthouden aan hun eigen roots en gemeenschap.”

Naast de tekst die wordt verteld door Pieter De Buysser en de liederen van Lieselot De Wilde is er ook een opvallend vertelobject: “Dat is gemaakt door kunstenaar Patrick Corillon en kan oneindig vormen aannemen. Daarmee vertel ik het verhaal. Het is een kleurenbord zoals een weerman dat ook heeft om weerschommelingen aan te geven”, zegt De Buysser.
Kijk voor de speeldata van ‘De ongelofelijke veranderingen van meneer Afzal' op www.operadagen.nl
Foto: Pieter de Buysser en Lieselot de Wilde tijdens de generale repetitie in Theater Walhalla