nieuws

Protestmars in Bergschenhoek tegen gen-zaden

ROTTERDAM - Ook in Bergschenhoek hebben actievoerders zaterdag een protestmars gehouden tegen chemieconcern Monsanto. Het bedrijf maakt genetisch gemanipuleerde zaden, die volgens de actievoerders slecht zijn voor onze gezondheid.
De protestmars in Bergschenhoek begon rond 14 uur en voerde naar de vestiging van de multinational aan de Leeuwenhoekweg. Volgens de Partij voor de Dieren deden er ruim tweehonderd mensen mee aan de mars. De betogers lieten bij de poort een brief aan de directie achter. Ook op veel andere plaatsen in de wereld waren er acties tegen Monsanto.
Grondwater
Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater.
Het octrooi van Monsanto op glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, is overigens in 2000 verlopen. De meeste glyfosaat wordt inmiddels in China geproduceerd.

'Elitair gedag'

Monsato topman Hugh Grant verwijt de tegenstanders elitair gedrag, dat wordt aangewakkerd door sociale media. Ze zijn blind voor de wereldwijd groeiende behoefte aan voedsel, zei Grant onlangs tegen persbureau Bloomberg.
Hij zette de actievoerders weg als mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen en ondertussen anderen meer betaalbare opties ontzeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl