nieuws

Hoe is de Ahrens-Fox naar Rotterdam gekomen?

Ahrens Fox Brandweerwagen
Ahrens Fox Brandweerwagen
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 25 mei werd de volgende vraag gesteld:Arie Van Vliet: Sinds 1928 hebben we in Nederland de Ahrens-Fox (Amerikaans merk van motorbrandspuiten) Wat was de aanleiding? En wie heeft ervoor gezorgd dat ze kwamen?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Antwoord van de bieb: Op 2 maart 1926 werd door de Gemeenterdaad van Rotterdam, op advies van de directeur van de Gemeentelijke Vervoeren Motordienst (GVMD) aan dr. ir. M.F. de Bruyne, een krediet van maar liefst f 230.000 beschikbaar gesteld voor de aanschaf van modern motormaterieel.
Naast de aanschaf van ladderwagens en wagens voor het transport van manschappen en materieel werd ook besloten tot de aanschaf van 7 automobiel brandspuiten.
De keuze viel op het Amerikaanse merk Ahrens-Fox. Naast andere bekende merken brandweervoertuigen, zoals Seagrave en American-La-France, was Ahrens-Fox in Cincinnati (Ohio) een van de meest gerenommeerde fabrikanten van brandweermaterieel in de Verenigde Staten.
De keuze voor Ahrens-Fox werd onder meer ingegeven door het feit dat deze fabrikant zijn voertuigen doorgaans uitrustte met zogenaamde grootvermogen plunjerpompen, terwijl beide andere genoemde fabrieken centrifugaal- of tandwielpompen bezigden De aanschaf van deze voertuigen was des te opmerkelijker, omdat nergens in Europa autospuiten van Ahrens-Fox in gebruik waren. De bestelde Ahrens-Foxen zouden in Europa uniek blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl