Sparta promoveert niet naar de eredivisie

ROTTERDAM - Sparta promoveert niet naar de eredivisie. De Rotterdammers gingen in de beslissingswedstrijd van de play-offs onderuit bij Roda JC. Nadat de formatie van interim-trainer Henk ten Cate in de eerste helft op voorsprong kwam via Mario Bilate, waren het na rust twee vrije trappen van Mark-Jan Fledderus die fataal werden voor Sparta: 2-1.
Lang leek Sparta op weg naar de hoogste divisie van Nederland. Mede door een tactische vondst van Henk ten Cate werd promotie bijna werkelijkheid. De interim-trainer van Sparta koos ervoor om clubtopscorer Sandro Calabro en smaakmaker Iliass Bel Hassani op de bank te houden en verrassend genoeg te beginnen met Mario Bilate en Mimoun Mahi in de basis.
Hoewel de thuisploeg in de openingsfase het heft in handen nam, was het de tactiek van Sparta die na 24 minuten resulteerde in de eerste treffer van de wedstrijd. Een goed uitgevoerde counter belandde via Donovan Deekman bij Bilate, die zijn basisplaats bekroonde met het op dat moment belangrijkste doelpunt van het seizoen: 0-1. Indien diezelfde Bilate een paar minuten het vizier nogmaals op scherp had staan was de strijd mogelijk beslist, maar hij schoot naast.
Roda JC begon na de tegengoal te drukken. In de personen van Krisztián Németh en Sanharib Malki werd Sparta-doelman Nico Pellatz aan het werk gezet, maar de Duitse sluitpost hield zijn doel met kunst en vliegwerk schoon. Ook de bezoekers kregen enkele mogelijkheden, maar na een goede actie van Deekman aan de linkerkant van het veld kon Bilate zijn schoen niet hard genoeg tegen de bal krijgen.
In de tweede helft had de wedstrijd weinig meer met voetballen te maken. De gastheren speelden vol op de aanval en het enige wat Sparta kon doen was tegenhouden. Op een hard schot van Henk Dijkhuizen na konden de Rotterdammers weinig tot geen gevaar stichten. Tot de 73e minuut slaagde Sparta erin Roda JC van scoren te houden. Het was echter Mark-Jan Fledderus, in de heenwedstrijd al gevaarlijk met een vrije trap op de paal, die dit keer wel het net liet bollen uit een vrije trap: 1-1.
Met de half geblesseerde ingevallen spits Frank Demouge als pinchhitter zocht Roda naar de bevrijdende treffer die de Limburgers in de eredivisie moet zien te houden. Tot overmaat van ramp voor Sparta kwam deze wederom van de voet van Fledderus. In de laatste minuut stuurde hij Pellatz met een vrije trap de verkeerde kant van zijn doel op, waardoor Sparta ook volgend seizoen actief zal zijn in de Jupiler League.

24' 0-1 Bilate
73' 1-1 Fledderus
90' 2-1 Fledderus