nieuws

Spijkenisse: van klein dorp naar groeikern

ROTTERDAM - Het vooroorlogse Spijkenisse heeft weinig kenmerken van de hedendaagse stad aan de Oude Maas. Er wonen maar 3000 mensen en er is in het dorp op Voorne-Putten niet veel te doen.
In het begin van de jaren vijftig komt hier verandering in. Door de groei van de Rotterdamse haven zijn er huizen nodig voor de vele duizenden nieuwe werknemers. Er wordt gekozen voor de bouwstijl van de Franse stedebouwkundige en architect Le Corbusier. Hij heeft een stad voor ogen met een ruime opzet, veel groen en water, genoeg faciliteiten en een afwisseling van hoog- en laagbouw.
In 1953 komt de gemeente met het eerste Structuurplan voor het bouwen van nieuwe woningen. Dit plan blijkt al snel achterhaald. De haven breidt zich te snel uit. Hetzelfde probleem doet zich voor bij de daaropvolgende Structuurplannen van 1958 en 1963.
Als Spijkenisse in 1976 door het Rijk als groeikern wordt aangewezen, gaat het hard met de uitbreiding. Het Rijk stelt extra geld beschikbaar voor de woningbouw en de Rotterdamse metrolijn wordt doorgetrokken.
Nu heeft Spijkenisse ruim 70.000 inwoners, wordt er gebouwd aan een nieuwe wijk bij de Oude Maas en zijn er voorzieningen als een bioscoop, een zwembad en een theater.
Foto's van het dorp Spijkenisse van voor 1950 zijn te vinden op de website van het Streekarchief Voorne-Putten & Rozenburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl