nieuws

Rotterdam moet weer extra bezuinigen

ROTTERDAM - Dit jaar moet Rotterdam opnieuw extra bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Het tekort voor 2013 zal naar verwachting enkele tientallen miljoenen euro’s bedragen. Voor volgend jaar zal dat tekort nog een stuk hoger liggen.
Het hoge aantal mensen in de bijstand blijft een groot probleem. Ondanks strengere eisen lukt het de gemeente niet om meer Rotterdammers aan het werk te krijgen. De economische crisis speelt daarbij een belangrijke rol. Het aantal bijstandsgerechtigden ligt rond de 35.000.
Ambtenaren
Daarnaast gaat ook de ambtelijke reorganisatie minder snel dan gepland. Bij de gemeente moeten tot 2015 in totaal 2.450 banen verdwijnen. Op dit moment hebben zo’n 1.300 ambtenaren Rotterdam verlaten.
Dinsdag en woensdag gaat het college van burgemeester en wethouders ‘de hei’ op om te overleggen over de bezuinigingen. Heikel punt bij de onderhandelingen is de afvalstoffenheffing. Die belasting zou volgend jaar opnieuw worden verhoogd, maar coalitiepartij de VVD wil de lasten niet opnieuw laten stijgen.
Nieuwe Kuip
Tijdens de retraite wordt ook gesproken over De Nieuwe Kuip, maar het is nog niet duidelijk of het college ook een standpunt zal innemen over de gemeentelijke bijdrage aan een nieuw stadion. Feyenoord heeft de gemeente gevraagd om voor 165 miljoen euro gerant te staan voor de bouw een nieuw stadion op Sportpark Varkenoord.
Naar verwachting half juni zal duidelijk worden hoe de bezuinigingen eruit gaan zien. Waarschijnlijk moeten opnieuw de reserves worden gebruikt om een deel van het tekort op te vangen.