nieuws

Tibetaanse monniken maken mandala in Oud-Beijerland

ROTTERDAM - Zeven Tibetaanse monniken bezoeken deze week Oud-Beijerland. De boeddhisten toeren een jaar lang door Europa en dragen net als de Dalai Lama de boodschap van compassie en geloof uit. Tegelijk zamelen zij geld in voor nieuwe klaslokalen in hun klooster in India.
In Post-21 maken de monniken de komende dagen een traditionele zandmandala. Het schilderij van zand symboliseert een wereld waarin iedereen gelukkig is en niemand hoeft te lijden. In Oud-Beijerland wordt een medicijnboeddha gemaakt. De Tibetanen zijn er van overtuigd dat zieke mensen die de mandala bekijken, geholpen worden.
Het maken van de eeuwenoude mandala eist een grote concentratie en neemt veel tijd in beslag. Geshe Thupten Sonam vertelt dat de monniken er in het Sera Jey Klooster in India vaak 15 dagen over doen.
In Nederland werken de monniken maar vier dagen aan het zandschilderij. Een paar uur per dag zijn nodig om de Mandala te maken en de rest van de tijd is voor gebed en andere rituelen er omheen. Ook in Post-21 staat er veel op het programma.
Vrijdag 30 mei is de mandala af en vindt de slotceremonie plaats. Bezoekers kunnen een donatie doen die het klooster van de boeddhisten ten goede komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl