nieuws

Nieuwe kwaliteitseisen voor moskee-internaten

internaten
internaten
ROTTERDAM - Turkse moskee-internaten worden vanaf 2014 gecontroleerd door de GGD en de brancheorganisatie. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bepaald. Er zijn nieuwe kwaliteitseisen opgesteld.

De internaten moeten een vertrouwenspersoon hebben en de medewerkers moeten een verklaring van goed gedrag hebben. Ook moeten de kinderen hulp krijgen bij het Nederlands leren en moeten de internaten sociale activiteiten opzetten. De instellingen moeten de ouders erop wijzen dat hun kinderen op het adres van het internaat moeten worden ingeschreven. Sommige ouders kregen dubbele kinder-bijslag, omdat hun kinderen op een internaat zaten.
Aanleiding voor de afspraken waren de zorgen die in de Tweede Kamer leefden over de situatie op internaten die een hechte band hebben met Turkse moskeeën. Kinderen, vooral meisjes, groeien daar op buiten de Nederlandse samenleving en komen onvoldoende in contact met de Nederlandse waarden.
De minister bereidt wetgeving voor om de eisen afdwingbaar te maken. Vanaf begin volgend jaar wordt de uitvoering van de afspraken gecontroleerd.
De afspraken gelden overigens niet alleen voor Turkse internaten, maar ook voor internaten waar kinderen van expats of kinderen van andere nationaliteiten zitten. De eisen zijn grotendeels gebaseerd op de eisen die voor schippersinternaten gelden.
In Rotterdam was veel ophef over de moskee-internaten omdat ze niet veilig zouden zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl