nieuws

Bijen zwermen uit met zonnig lenteweer

ROTTERDAM - Door het mooie weer is één van de bijenkolonies in het Schollebos in Capelle aan den IJssel maandag uitgezwermd. De bijenkast werd te klein voor de snel groeiende kolonie.
Om het voortbestaan van de honingbijen te verzekeren, zwermen de bijen uit. Het zwermproces verdeelt de kolonie in tweeën. Er wordt een nieuwe Koningin gekozen om met het ene deel van het bijenvolk achter te blijven. De oude Koningin verhuist met de andere helft naar een nieuwe plek.
"De nieuwe locatie kan van alles zijn, van een spauwmuur tot een leegstaande kast," aldus imker Henk Beugeling. De verhuizing van zo'n halve kolonie, soms wel 20.000 bijen in één keer, is een machtig gezicht. Volgens volkstuinders in het Schollebos was de lucht gisteren korte tijd helemaal zwart door de zwerm bijen die overvloog.
Omdat het vandaag opnieuw warm weer is, kunnen er nog meer bijenkolonies uitzwermen. Na vandaag blijven de bijen voorlopig weer even binnen, want met temperaturen onder de twintig graden stellen zij het uitzwermen graag nog even uit.