nieuws

Rollatordokter presenteert boek

ROTTERDAM - Fysiotherapeut Frank de Boer, beter bekend als de rollatordokter, presenteert een boek over verantwoord rollatorgebruik. "Ieder jaar belanden 2400 mensen in het ziekenhuis na een ongeluk met een rollator. Dat kan veel minder."
Frank de Boer is fysiotherapeut in verzorgingshuis Akropolis, van Humanitas in Hillegersberg-Schiebroek. Hij houdt er regelmatig rollatorspreekuur. "Ik leer de ouderen hoe zij de rollator moeten gebruiken en ik controleer of hij goed is afgesteld", zegt De Boer.
Alida van Gelder heeft al jaren een rollator. Sinds ze 'rollatorles' heeft gekregen, let ze beter op. "Dat ik de remmen vastzet voordat ik ga zitten bijvoorbeeld. Anders schiet de rollator vooruit en voor je het weet ga je onderuit."
Ook Koos Commerell is trouw bezoeker van het spreekuur. "We leren hoe we een stoep op en af kunnen gaan, en zelfs hoe we in de bus moeten stappen", zegt hij. "Het is ook prettig dat de fysiotherapeut kijkt of alles nog goed is afgesteld. Want als je 'm ingeklapt in de auto vervoert, schiet er weleens iets van zijn plek."
De Boer besloot een boek te schrijven over de rollator. "Niet alleen om mensen te leren hoe ze er veilig mee om kunnen gaan. Ook om hen over de streep te trekken. Vaak schrikken ouderen ervoor terug om een rollator te gaan gebruiken. Het maakt dat ze zich oud voelen. Maar ik wil juist ook laten zien hoeveel vrijheid en hoeveel mogelijkheden zo'n apparaat hen geeft. Ze kunnen weer naar buiten, zelf een boodschap doen. En het maakt het langer mogelijk om zelfstandig te blijven wonen."
"De rollator, mijn beste vriend?"verschijnt op 5 juni
www.rollatorspreekuur.nl