nieuws

Oude IJsselwerf wordt hergebruikt voor luxejachten

ROTTERDAM - De scheepsbouw is terug in Capelle aan den IJssel. Na ruim tien jaar afwezigheid gaat de Krimpense scheepsbouwer Zwijnenburg de oude IJsselwerf hergebruiken voor de bouw van casco's van jachten. Met meer dan 100 meter in de lengte wordt het jacht de grootste ooit in Nederland gebouwd.
De Capelse wethouder Eric Faassen is trots dat de scheepsbouw terugkeert naar zijn gemeente. Met een eeuwenoude traditie van scheepsbouw kwam daar begin deze eeuw een einde aan toen het laatste schip van de helling liep op de IJsselwerf. "Een gemis", zegt de wethouder.
Ideaal door omvang
Voor de scheepsbouwer is de oude werf ideaal vanwege zijn omvang. Hier werden vroeger grote container- baggerschepen gebouwd, nu dient de werf voor de bouw van superjachten. De Capelse werf is de vierde en grootste werf voor Zwijnenburg.
Om de oude werf te hergebruiken heeft de scheepsbouwer wel het één en ander moeten opknappen. "Nu zijn we voorzichtig aan de slag met de bodem van een schip, na de zomer gaan we hier is het hier een drukte van jewelste."
Genoeg opdrachten
Ook al is het crisistijd, over opdrachten heeft de scheepsbouwer niet te klagen. "Wij moeten hard werken om al het werk op tijd af te krijgen", zegt directeur Marcel Bresser. De jachtbouw is booming business en voor Capelle pakt dat gunstig uit voor de werkgelegenheid en bedrijvigheid.
Bovendien hoopt de Capelse wethouder dat de luxejachtbouw ook zijn uitstraling heeft op de glitter en glamour van de gemeente: "Een beetje Saint Tropez aan de IJssel en dat we over anderhalf jaar langs de rivier het superjacht bewonderen als die van de helling komt lopen."
Opdrachtgevers geheim
Scheepsbouwer Bresser tempert het Saint Tropez-optimisme van de wethouder. "Wij bouwen hier privéjachten en dat moet van onze opdrachtgever geheim blijven. Dus er valt weinig te bewonderen tijdens de bouw van de enorme luxejachten, dat gebeurt in de scheepsloods achter gesloten schermen", zegt de directeur met een glimlach.