nieuws

Dordrecht lijdt tientallen miljoenen verlies

ROTTERDAM - Dordrecht dreigt enorme verliezen te lijden. In de jaarrekening van 2012 nam de stad al een verlies van 32 miljoen, maar er zijn nog risico's tot wel 80 miljoen euro.
De gemeenteraad van Dordrecht mopperde dinsdag, dat men de zorgwekkende situatie wel wat eerder onder ogen had willen zien. Dan waren er wellicht minder grote uitgaven gedaan in de afgelopen twee jaar.
Het college van B&W liet bij monde van wethouder Bert van de Burgt weten, dat keurig is uitgevoerd, wat in 2010 beloofd werd: "Maar de crisis is dieper gegaan dan iedereen dacht en daar moeten we nu naar handelen." Raadslid Arjen Hoogerduijn (ChristenUnie/SGP) vindt dat te laat: "Het had van moed getuigd om snel de tering naar de nering te zetten."
Grond minder waard
Dordrecht kampt, net als veel andere gemeentes, met een groot tekort op grondexploitatie. Het komt er op neer, dat ooit grond verworven is om er woningen en andere zaken op te realiseren, maar dat die grond door de crisis braak blijft liggen. Zo verdient de gemeente niets terug en wordt de grond ook nog eens minder waard.
Bij de behandeling van de jaarrekening 2012, dinsdagmiddag en -avond, werd raadsbreed ingestemd met het nemen van 32 miljoen euro verlies. Al suggereerden oppositiepartijen, dat de gemeente min of meer door de accountant gedwongen werd. "Die scherpte inderdaad de boel wat aan, maar zonder dat hadden we ook verlies genomen", zegt Van de Burgt.
Reserves gekrompen
De kritiek spitste zich vooral toe op de traagheid waarmee burgemeester en wethouders van Dordrecht op de problemen reageren. "Onze fractie hamert al jaren op een zuinig beleid en een degelijke begroting. Er hadden maatregelen genomen moeten worden, maar in plaats daarvan worden de problemen vooruit geschoven", oordeelt Hoogerduijn.
Wat de inwoners van de stad gaan merken van bezuinigingen wordt pas de komende maanden duidelijk. De wethouder denkt, dat er zowel incidenteel als structureel bezuinigd moet worden, maar verwacht géén lastenverzwaringen voor de burgers. Dat kan omdat Dordt altijd ruime reserves had. Maar die zijn nu al met 60 procent gekrompen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl