nieuws

Raad kritisch, maar geïnteresseerd in 'Red de Kuip'

ROTTERDAM - Door de huidige Kuip te houden, loopt Rotterdam minder risico en heeft Feyenoord betere sportieve kansen. Daarom moet de gemeenteraad kiezen voor behoud van de Kuip, vindt de groep Red de Kuip. Dinsdag presenteerden ze hun “Masterplan Kuip 3.0” aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Renoveren is volgens Red de Kuip goedkoper, waardoor de gemeente minder geldt hoeft op zij te zetten voor als Feyenoord onverwacht financiële tegenvallers zou hebben. Ook zou de club daardoor meer geld kunnen steken in het kopen van spelers of het betalen van trainers en technische staf. Voor de gemeente zou volgens Red de Kuip ook meer geld overblijven voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid en voor sporten door jongeren en amateurs.
Open dak
In het plan van Red de Kuip moet ook het dak van de Kuip openblijven. Dat zou belangrijk zijn voor het gras: “de Kuip heeft de beste grasmat van Nederland, omdat hij heel open en vrij in de lucht licht.” Dat daar ook nadelen bij slecht weer, nemen de initiatiefnemers voor lief. “Soms zit je dan wel eens inderdaad in de slagregens die onder die iets te korte luifel uitkomt, maar wij vinden dat dat toch bij de pure sportbeoefening hoort.”
Reacties
Het plan kon rekenen op kritische vragen van verschillende partijen in de gemeenteraad, vooral over de financiële haalbaarheid. Toch leken de partijen het plan wel serieus te nemen. “Wat ik heel sterk vind aan Red de Kuip is dat er heel veel extra ruimte komt voor de breedstesport,” vindt PvdA-raadslid Tom Harreman. “Er is goed over nagedacht, ik begrijp dat het financieel haalbaar zou zijn, dus ik denk niet dat het een luchtkasteel is.”
Coalitiepartner VVD is kritischer over het financiële plaatje. “Het roept nog wel wat vraagtekens op,” vindt VVD-er Jan Willem Verheij. “Hoe precies zit met de financiering, de exploitatie. Zoals ik het nu beoordeel ontbreekt er nog wat informatie. Daar heb ik naar gevraagd, op dit moment heb nog niet dat goede gevoel dat het financieel dicht zit.”
“Ik vind het een interessant plan,” reageert Ronald Schneider namens Leefbaar Rotterdam. “We moeten nog wel echt naar de details kijken. Maar als het zo is dat Feyenoord qua inkomsten er zeker niet minder van wordt in vergelijking met het plan voor nieuwbouw, dan verdient dit plan zeker onze serieuze aandacht.”
De gemeente moet voor de zomer een definitief besluit nemen over de keuze voor het bouwen van een nieuwe kuip of het renoveren van de oude. Een onafhankelijk onderzoeksbureau kijkt namens de gemeente ook nog naar beide plannen.