nieuws

'Lieke stierf aan kanker en was bang te worden vergeten'

ROTTERDAM - Een jaar geleden overleed hun vriendin aan kanker. Nu roeien acht vriendinnen van de Rotterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging woensdag 100 kilometer om haar niet te vergeten.
Het is een pittige tocht, want 100 kilometer roeien doe je niet even. De Ringvaart is een officiële tocht die begint in Leiden: "We gaan eerst een beetje naar het noorden, richting Schiphol. We eindigen uiteindelijk in Delft", vertelt Nienke Wolfhagen, een van de deelnemers.

Niet vergeten

De acht studentes roeien voor hun overleden vriendin Lieke (21): "We waren best wel ontroerd dat Lieke dacht dat ze überhaupt vergeten zou worden. De Ringvaart is een tocht die ieder jaar door veel studenten wordt afgelegd. Toen verbonden we het een met het ander."
Aandacht voor kanker is hard nodig, ook als je wordt geconfronteerd met het overlijden van een jong iemand, zegt Nienke: "Het gaat om het geld voor KWF (red. KWF Kankerbestrijding), maar ook dat iedereen er weer eens over nadenkt."

Zware tocht

Vlak voor aanvang van de tocht staat de teller van het sponsorgeld op 6400 euro, terwijl het doel 5000 euro was. "Maar hoe meer, hoe beter."
"Het wordt geen pretje. De eerste druppels zijn gevallen en met een boot vol regen en natte riemen, wordt het wat zwaarder." En dan de vraag of dit een traditie moet gaan worden. Daar hebben de studentes nog niet over nagedacht, legt Nienke uit: "De meeste mensen die de Ringvaart een keer geroeid hebben, zeggen: daarna wil je nooit meer."

Doorzetter

Lieke was zelf geen roeier, maar het groepje studentes kan genoeg kracht uit haar putten tijdens de barre tocht: "Ze was wel een doorzetter, ze heeft tot het einde gevochten. Ze heeft ons laten zien wat je allemaal wel niet aan kan." Als de roeitocht dan iets te zwaar wordt "kunnen we daar wel wat kracht uit putten", zegt Nienke.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl