nieuws

Groene Marathon verbindt de natuur van Rotterdam

ROTTERDAM - De Groene Marathon, een route van zo'n 40 kilometer die de mooiste stukken natuur van Rotterdam met elkaar verbindt. Dat is een van de Stadsinitiatieven van dit jaar.
Een van de initiatiefnemers is Piet Vollaard. "De route verbindt de mooie stukken met elkaar en repareert de slechte delen. Die verbinding is erg belangrijk zodat planten en dieren kunnen migreren naar een ander deel. Ook mensen kunnen met dit initiatief onafgebroken door de natuur lopen, rennen en fietsen", zegt Vollaard.
"Op sommige plekken gaat het om een kleine grasstrook die wat aandacht verdient. Maar ook de Rotte moet aangepakt worden. Die ligt er doods bij", verklaart de initiatiefnemer. Het eiland van Brienenoord is ook een belangrijk knooppunt: "Daar hoeft niks gerepareerd te worden, maar we willen het wel bekend maken. Daar moet een observatorium komen om iets over de natuur te leren."
Nee, het is geen wedstrijd, ook al is de afstand min of meer gelijk aan die van een marathon: "Je kunt er 365 dagen gebruik van maken. Je kunt altijd genieten, het gaat door een groot deel van de stad, je hoeft geen entree te betalen en het is voordelig voor planten en dieren", zo licht Vollaard de voordelen toe.
Langs de route komen informatieborden te staan: "Die moeten op een duurzame en makkelijke manier te beheren zijn." Verder wil Vollaard watertappunten langs de route voor wandelaars, fietsers en hardlopers. "Ook op internet komt informatie te staan en er komt een fysieke wandelkaart."