nieuws

Nieuwe Kuip nog geen gelopen race

ROTTERDAM - De vier Rotterdamse coalitiepartijen reageren terughoudend op het nieuws dat het stadsbestuur voor een nieuwe Kuip is. De partijen willen eerst de uitkomsten van externe onderzoeken afwachten.
Vooral de PvdA en D66 houden de kaarten tegen de borst. Zowel raadslid Tom Harreman (PvdA) als Jos Verveen (D66) zeggen dat hun partijen nog niet overtuigd zijn van de noodzaak van een nieuw stadion.
Op dit moment buigen drie verschillende onderzoeksbureau's zich over de plannen. Zowel de haalbaarheid van nieuwbouw als de renovatievariant van actiegroep Red de Kuip worden onder de loep genomen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het verwachte aantal bezoekers en concerten juist is ingeschat.

Garantstelling is geen lening
Voor het bouwen van een nieuwe Kuip op Sportpark Varkenoord heeft Feyenoord de gemeente om een garantstelling van 165 miljoen euro gevraagd. Det betekent dat de gemeent het geld alleen kwijt is als investeerders bijvoorbeeld failliet gaan of de inkomsten van Feyenoord tegenvallen.
D66 wijst er verder op dat de garantstelling ten koste gaat van andere investeringen: "Als je geld reserveert voor een nieuw stadion kan je bijvoorbeeld minder investeringen in de binnenstad", aldus Verveen.
Leefbaar: 'Gelukkig beslist de gemeenteraad'
Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vindt het een slechte zaak dat het college nu al een besluit neemt terwijl de externe onderzoeken nog niet zijn afgerond. "Maar gelukkig beslist uiteindelijk de gemeenteraad", aldus fractievoorzitter Ronald Schneider.
De verwachting is dat de gemeenteraad voor de zomervakantie een besluit neemt over de bouw van een nieuw stadion.