nieuws

'Zoekactie vliegtuig Maasvlakte duurde langer dan nodig'

vliegtuigjee2
vliegtuigjee2
ROTTERDAM - De zoekactie na het neerstorten van een vliegtuig op de Tweede Maasvlakte vorig jaar mei duurde langer dan nodig. Door gebrek aan samenwerking en niet accurate informatie over de laatste positie van het vliegtuig is tijd verloren gegaan.
Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Vliegtuig vermist', dat donderdag is gepubliceerd.

Een combinatie van dichte mist met de locatie van het ongeval heeft bijgedragen aan de complexiteit van de zoekactie. Uiteindelijke werd het vliegtuig vijf uur na het ongeluk gevonden.
Bij het ongeluk op 28 mei 2012 waren vier passagiers betrokken. De 50-jarige Rotterdamse piloot overleed twee weken na het ongeval. De drie inzittenden raakten gewond. Eén van hen liep een dwarslaesie op, een andere meerdere botbreuken.
De Onderzoeksraad kan niet beoordelen of de gevolgen voor de passagiers van het vliegtuig minder ernstig waren geweest, wanneer de hulpverleners eerder bij het ongeval aanwezig hadden kunnen zijn.
Mist
Op de dag van het ongeluk was er veel laaghangende bewolking op de vliegroute vanuit Zeeland naar Rotterdam. Bij de Tweede Maasvlakte zette de piloot een daalvlucht in, waarbij de bewolking overging in dichte mist. Tijdens de daalvlucht heeft de piloot de vlieghoogte niet goed bewaakt en is tegen de grond gevlogen.