nieuws

Spijkenisse + Bernisse = Nissewaard?

ROTTERDAM - Er zijn nog vijf namen in de race voor de nieuwe fusiegemeente tussen Spijkenisse en Bernisse. Een speciaal daarvoor aangestelde comissie heeft een shortlist gemaakt uit de 1300 inzendingen van inwoners uit de twee gemeenten.
De naam Nissewaard prijkt bovenaan de lijst met mogelijke namen. Daarna volgen Spijkenisse, Berkenisse, Puttenisse en Bernisse.
Dat de huidige namen ook worden genoemd is niet vreemd. De opdracht aan de commissie was om naast deze gemeentenamen, met drie nieuwe namen te komen. De volgorde op de shortlist geeft wel de voorkeur van de commissie aan.
Commissievoorzitter Ormeling van de Adviescommissie aardrijkskundige namen in Nederland (AaniN) lichtte de keuze voor Nissewaard toe: 'Het is een naam die bij de oorsprong van het gebied tussen Oude Maas, Spui, Bernisse en Haringvliet past. Met Nisse- doen we ook recht aan de namen van de huidige gemeenten.'
De gemeenteraden van Bernisse en Spijkenisse gaan op respectievelijk 11 en 12 juni een keuze maken uit de vijf overgebleven namen. De nieuwe naam moet 1 juli bekend zijn bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Mochten de raden het niet eens worden over de nieuwe naam, dan besluit de provincie hierover. Het is dan gebruikelijk dat de naam van de grootste gemeente wordt overgenomen.