nieuws

Dominee Couvée: 'Geen mens is illegaal'

ROTTERDAM - Aanstaande zondag opent de nieuwe Pauluskerk in Rotterdam officieel de deuren. Hoewel de kerk zich voorheen voornamelijk ontfermt over drugsverslaafden, zal Dominee Dick Couvée zich in het nieuwe verblijf meer richten op illegalen.
Zelf gebruikt dominee Couvée de term illegalen niet. "Geen mens is illegaal. Het zijn mensen zonder verblijfspapieren. Ongedocumenteerden. Dat is een administratief-rechtelijk probleem." Veel bezoekers van de kerk hebben te maken met illegaal verblijf in Nederland.
Sinds de oude kerk is gesloopt, is de opvang voor verslaafden voor een groot deel overgenomen door de gemeente. Couvée: "Er zijn enorme inspanningen geleverd om de verslaafden die toen op straat leefden, onderdak te bieden. Dat is in grote mate gelukt."

Overbruggen

In de nieuwe kerk zijn 12 kamers voor 24 personen. Deze worden gebruikt als tijdelijke huisvesting. Bewoners kunnen de periode tot hun nieuwe woning hier overbruggen. "En dan werken we samen aan de definitieve oplossing."
In de week volgend op de opening is er een feestelijke openingsweek met onder meer rondleidingen. Hiervoor zijn niet alleen de bezoekers van de kerk welkom, maar iedereen die het gebouw wil bekijken.