nieuws

Rellen tegen Spurs in TV Rijnmond Nieuws

John_Crepin
John_Crepin
ROTTERDAM - In TV Rijnmond Nieuws is vrijdag vanaf 17.00 uur een uitgebreide reportage te zien over de rellen tussen supporters van Feyenoord en Tottenham Hotspur. De Rotterdamse advocaat John Crépin (foto) stond zowel in 1974 als in 1983 in het vak waar de ongeregeldheden plaatsvonden en vertelt over zijn ervaringen. Daarnaast zijn er beelden van de ernstige rellen.
De rellen van 29 mei 1974, tijdens de UEFA Cup-finale, gelden als de introductie van het hooliganisme in Nederland. De Spursfans braken stoeltjes af en stichtten brand. Er vielen meerdere gewonden.

Vak GG

Crépin: "De wedstrijd was uitverkocht en ik kon alleen nog maar kaartjes krijgen voor Vak GG. Toen ik op de tribune kwam, bleek ik tussen 1500 Engelse fans te staan. Eerst was het nog gezellig, maar het werd allengs grimmiger."
Dat werd in de hand gewerkt door het scoreverloop. Na de 1-0 van Wim Rijsbergen braken ongeregeldheden uit. "Het was een chaotische situatie. Ik heb gezien dat mensen van de tweede ring naar beneden sprongen of zelfs werden gegooid."
Toen de ME het vak schoonveegde, moest Crépin duidelijk maken dat hij geen Engelsman was. "Ze stonden met de wapenstok geheven voor mij, toen ik riep: 'ik ben Feyenoordsupporter'. Ik heb daarna nog een bescheiden feestje gevierd bij de 2-0 van Peter Ressel, maar van het winnen van de UEFA Cup heb ik niet echt kunnen genieten."

Vak S

Negen jaar later, op 2 november 1983, stond er opnieuw een ontmoeting tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur op het programma. John Crépin stond nu op Vak S, tussen de fanatieke Feyenoordfans.
"Het was de tijd van de Falklandoorlog. Supporters begonnen "Argentina, Argentina" te scanderen en daarop kwamen de Engelse supporters massaal naar ons vak gestormd. De menigte kwam in beweging en ik viel op de grond, met andere supporters op mij."
Crépin verloor zijn schoen en zijn bril en werd door zijn broer uit de kluwen mensen getrokken. "Een vriend van ons zat ook klem en zijn gezicht was al blauw. Hij had zuurstoftekort gekregen."

Heizeldrama

Pas later, tijdens het zien van de beelden van het Heizeldrama in België, realiseerde John Crépin zich dat ook hij in 1983 doodgedrukt had kunnen worden door de massa. Bij het Heizeldrama kwamen voor de wedstrijd Liverpool-Juventus 39 mensen om het leven.
"Ik zat te kijken en trok wit weg. Toen hoefde het voor mij even niet meer. Ik ben een tijdje niet meer naar Feyenoord geweest."

Steekpartij

De Spursrellen van 1983 kwamen nog op een andere manier bij hem terug. Crépin: "Ik was inmiddels strafadvocaat in Rotterdam en een kantoorgenoot van mij stond een verdachte van de rellen bij. Die had met een stanleymes een Engelse supporter gestoken. Die zaak kon ik natuurlijk niet zelf doen. Dat lag te gevoelig."
Inmiddels gaat John Crépin al weer een tijd regelmatig naar De Kuip. "Al mijd ik wel de vakken GG en S. Ik zit nu rustig en veilig op RR..."