nieuws

Accountant: bedrijfsvoering BGS deugde

bgs_schiedam
bgs_schiedam
ROTTERDAM - Met de bedrijfsvoering van de sociale werkplaats BGS in Schiedam is nog nooit iets mis geweest. De financiële cijfers klopten en de werkzaamheden werden volgens de afspraken met de gemeente Schiedam uitgevoerd. Dat schrijft accountant Deloitte in een rapport aan de gemeenteraad.
Deloitte voerde op verzoek van de gemeenteraad van Schiedam een tegenonderzoek uit, naar aanleiding van een eerder rapport van Ernst & Young. Dat deed een zogenaamde nulmeting ter voorbereiding op een mogelijk samengaan van de sociale werkplaats met de werkplaats in Maassluis. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de financiële cijfers niet deugden en dat de processen niet op orde waren. Ook zouden de directeur en de financiële man het teveel voor het zeggen hebben.

Voorbehoud

Het enige voorbehoud dat Ernst & Young maakte, was dat de twee leidinggevenden voor het maken van het rapport niet waren geïnterviewd. Dat mocht niet van gemeentesecretaris Jan van Ginkel, omdat beide leidinggevenden -met drie collega's- sinds 2 november waren geschorst wegens vermeende misstanden bij de sociale werkplaats.
Deloitte, de vaste accountant van de gemeente Schiedam, had het rapport niet gemaakt omdat de opdracht na de aanbesteding naar Ernst&Young was gegaan. Ernst & Young consulteerde voor het rapport niet de collega's van Deloitte. Daardoor ontbrak belangrijke informatie. Desondanks noemde wethouder Mario Stam (PvdA) na het verschijnen van het Ernst&Young-rapport 'verbijsterend dat er bijna niets op papier stond'.
De financieel verantwoordelijk man bij BGS Schiedam heeft inmiddels via een brief de raadsleden van Schiedam geïnformeerd over financiële stand van zaken. De controller schrijft daarin dat hij op 10 april alleen de bevindingen van het rapport uit de mond van gemeentesecretaris Van Ginkel mocht aanhoren: ''De teneur van dit gesprek was dat ik van alle kanten gefaald had en dat er van de administratieve organisatie niets deugde.''
Met het nieuwe rapport van Deloitte worden de uitlatingen van Stam en Van Ginkel volledig teniet gedaan. De gemeenteraad van Schiedam bespreekt de rapporten woensdag 5 juni in de commissie.