nieuws

Politie nog vaak te laat

Politie Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
Politie Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Nog altijd lukt het de politie niet om vaak genoeg op tijd te komen in veel Nederlandse gemeenten. De politie moet in 90 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig zijn na de melding van een noodgeval via 112. Volgens RTL Nieuws doen agenten in 174 gemeenten er te vaak te lang over om bij een calamiteit te komen. Vorig jaar was dat in 171 gemeenten.

Regio

In de regio haalt het noordelijk deel vaak de norm, maar in het zuiden en met name op Goeree-Overflakkee komt de politie te laat. Volgens RTL Nieuws was dat bij Goedereede in 38,6 % van de gevallen, in Oostflakkee in 35,4 %, in Dirksland in 16,4 % en in Middelharnis in 12,8%. Een politiewoordvoerster van de eenheid Rotterdam stelt dat in de regio de score ruim boven de landelijke norm en het landelijk gemiddelde ligt. De uitzonderingen hierop zijn een gevolg van onder andere de uitgestrektheid van het gebied en de lage meldingsdichtheid. ,,Maar het blijft onze aandacht houden'', stelt zij.
Staatssecretaris Fred Teeven zegde vorig jaar juni toe dat die norm voor het einde van het jaar overal gehaald moest worden. Hoewel het landelijk gemiddelde nu wel 92,4% is, was in 40 gemeenten de politie zelfs in meer dan 20 procent van de gevallen te laat.