nieuws

De Biberbunker: een stille moordenaar

ROTTERDAM - Het is een unieke bunker, verscholen in de duinen van Oostvoorne. De Biberbunker is van groot belang voor de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De naam Biber is afgeleid van Brielle. Namen van bunkers beginnen met de eerste letter van de plaats waar ze liggen. Zo geven de Duitsers vele bunkers in ons land een naam.
De oorsprong van de Biberbunker in Oostvoorne ligt in het nabijgelegen Brielle. Daar staan op de dom radarantennes van het Duitse leger. Als de Biberbunker in 1943 in gebruik wordt genomen, worden de antennes naar Oostvoorne verplaatst.

Als radarcommandopost van de Luftwaffe heeft de bunker veel doden op zijn geweten. Meer dan 8000 geallieerden vliegtuigen zijn in de omgeving neergehaald. Het aantal doden wordt geschat op ongeveer 20.000.
Omdat de Biberbunker zelf geen luchtafweergeschut heeft maar toch verantwoordelijk is voor het lokaliseren, heeft het de naam 'De Stille Moordenaar' gekregen.
De gidsen van Stichting Biber organiseren rondleidingen en vertellen over de geschiedenis van deze unieke bunker in Oostvoorne.