nieuws

Deelnemers stadsinitiatief kritisch over prijzengeld

ROTTERDAM - Het Stadsinitiatief dat op de laatste plaats is geeindigd, Rotterdam World Wide, krijgt vier ton. Dit project, dat Rotterdam digitaal op de kaart wil zetten, kreeg 681 stemmen, het minst van alle initiatieven.
Het winnende stadsinitiatief, de schaatsbaan, kan met twee miljoen worden gerealiseerd, waardoor er een bedrag van vier ton overblijft. Dit geld gaat dus naar Rotterdam World Wide.
Urban Hotspring en de Groene Marathon kregen ruim tien keer zoveel stemmen als Rotterdam World Wide, maar krijgen geen geld.

Onhandige regel

De mensen achter de stadsinitiatieven Urban Hotspring en Groene marathon (2e en 3e plaats) zeggen dat zij op de hoogte waren van deze 'onhandige' regel en hebben de organisatie gewezen op deze mogelijke uitkomst. De organisatie kon hierop geen maatregelen nemen, omdat het regelement politiek was vastgelegd.
Jammer
De man achter de Groene Marathon, Piet Vollaard, vindt het jammer dat de projecten die lager zijn geeindigd dan de schaatsbaan niets overhouden, terwijl ze veel hebben geinvesteerd. Hij had het beter gevonden als het geld was verdeeld over de 'verliezende' projecten. "Dat geld kunnen we dan investeren in het alsnog realiseren van onze plannen."
Toch is Vollaard tevreden met de uitkomst. "Er hebben toch zevenduizend Rotterdammers voor de natuur gestemd."
Democratisch karakter
Iris de Kievith van Urban Hotspring: "Het past niet bij het democratisch karakter van het stadsinitiatief dat het project met de minste stemmen toch geld krijgt." De Kievith tilt hier echter niet zwaar aan. "Wij waren van te voren op de hoogte van deze mogelijke uitkomst. Het is een onhandige regel en volgend jaar kan dit vast beter." De Kievith blijft desondanks positief over het Stadsinitiatief.
Volgens regels verlopen
De juryvoorzitter Marianne van den Anker laat weten dat de geldverdeling volgens de regels is verlopen. "De raad heeft in een motie bepaald dat het resterende geld ook naar een stadsinitiatief moet gaan. Maar dan wel één die gerealiseerd kan worden, een project met een klein budget dus." Volgens Van den Anker wordt het stadsinitiatief geevalueerd. "Als het anders moet, passen we het aan."
Zaterdag werd bekend gemaakt hoe de Rotterdammers hebben gestemd op de verschillende stadsprojecten. Slechts 7,5 procent van het aantal Rotterdammers dat mocht stemmen, bracht daadwerkelijk een stem uit. 616 mensen stemde blanco.