nieuws

Meer dreigende huisuitzettingen in Dordrecht door crisis

ROTTERDAM - Door de economische crisis dreigen er steeds meer huisuitzettingen. Alleen al in Dordrecht steeg dat aantal vorig jaar tot 159 en de stijging zet dit jaar door.
Dit blijkt uit cijfers van een speciaal meldpunt van de GGD Zuid-Holland Zuid, dat valt onder de nieuwe Dienst Gezondheid en Jeugd. Dit meldpunt is er juist om huisuitzettingen te voorkomen, maar het is dus dweilen met de kraan open.
Ontruiming voorkomen
"We hebben geen exacte cijfers, maar bij iets meer dan de helft van de mensen, die bij ons aanklopt om hulp, weten we daadwerkelijk een ontruiming te voorkomen", vertelt Eline Kortman van de GGD, "mensen krijgen hulp op maat, maar wel met behoud van hun eigen verantwoordelijkheid".
Uit schaamte gewacht
Een vrouw, die bij het meldpunt aanklopte, is blij dat ze dat gedaan heeft: "Uit schaamte heb ik er veel te lang mee gewacht. Als ik het niet gedaan had, had ik met m'n gezin op straat gestaan. Ik wil andere mensen, die in financiële problemen raken, ook dringend adviseren om niet te lang te wachten. Klop zo vroeg mogelijk om hulp aan."
Ze hoopt met hulp van een gezinscoach binnen drie jaar haar leven weer op de rails te krijgen. "Het is een hele stap om hulp te vragen. Je schaamt je gewoon, dat je als volwassene hulp inroept om je eigen zaken te regelen. Maar ik ben blij dat ik die stap toch genomen heb."
Eerder aankloppen
Kortman herkent het beeld: "Ja, mensen zouden echt eerder aan moeten kloppen. Daar zijn we voor. Sinds 1 januari 2012 hebben we daarvoor speciale afspraken met gemeentes, schuldhulpverlening en woningcorporaties." Bijkomend probleem is dat nu ook steeds meer eigenaren van woningen om hulp vragen.
Geen afspraken met banken
"Met de banken hebben we géén afspraken", weet Kortman, "maar in essentie willen de banken net als de corporaties gewoon geld zien. Het is dus ook in het belang van banken, dat ze het meldpunt waarschuwen, als ze zorgwekkende betalingsachterstanden zien. Soms doen bankmedewerkers dat al."
Opnieuw stijgende tendens
In 2012 wist het meldpunt in Dordrecht het aantal huisuitzettingen terug te brengen van 140 tot 87 in vergelijking met het jaar ervoor. In dezelfde periode ging het aantal dreigende woningontruimingen juist van 92 naar 159. En in de eerste maanden van dit jaar ziet het speciale meldpunt opnieuw een stijgende tendens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl