nieuws

'Smartphone Samir A. zat in blik perziken'

schie
schie
ROTTERDAM - De smartphone die Samir A. in zijn cel had, zat verstopt in een conservenblik met perziken. Het blik werd ontdekt tijdens een verassingsactie in de Rotterdamse gevangenis De Schie.
RTL Nieuws heeft dinsdag foto's van het blikje gepubliceerd. Hoe hij het blik in zijn cel heeft gekregen is niet duidelijk. Tijdens de actie zijn ook drugs en een oplader voor een telefoon in zijn cel gevonden.
A. was ongeveer tien jaar geleden lid van de zogenoemde Hofstadgroep. Hij bezocht huiskamerbijeenkomsten met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.
De politie arresteerde A. in 2005 op verdenking van het beramen van aanslagen, samen met andere leden van de Hofstadgroep. Zijn doelen zouden onder meer Nederlandse politici, de Tweede Kamer, het toenmalige gebouw van geheime dienst AIVD en de kerncentrale in Borsele zijn. Hij maakte ook een afscheidsvideo.
Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem uiteindelijk in oktober 2008 tot 9 jaar cel voor het beramen van terroristische aanslagen.