nieuws

KNVB start proef met doellijntechnologie

voetbal
voetbal
ROTTERDAM - De KNVB start komend seizoen met een proef waarin gedurende een periode van twee jaar gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Het betreft het systeem HawkEye, dat wordt ingezet bij beslissingswedstrijden.
De algemene vergadering betaald voetbal is dinsdag akkoord gegaan met dat project, waarbij tevens extra assistenten (de vijfde en zesde official) worden ingezet. Vooralsnog worden de hulpmiddelen toegepast bij beslissingswedstrijden, zoals de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finales en de finale van de KNVB-beker en de 34e en laatste speelronde in de eredivisie. Het HawkEye systeem wordt ook al toegepast in sporten als tennis en rugby.
De mogelijke toepassing van een videoreferee wordt nog onderzocht. Het betreft een plan voor de langere termijn. Het systeem functioneert op basis van waarnemingen uit de verschillende invalshoeken van de aanwezige camera's en de interpretatie van deze beelden door de scheidsrechter en/of diens assistenten.