nieuws

Rotterdamse bomen vogelvrij

ROTTERDAM - Bomen verwijderen uit particuliere tuinen wordt gratis en er hoeft geen vergunning meer aangevraagd te worden. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunt het VVD-plan om de kapvergunning voor particulieren af te schaffen.
Dat betekent dat bewoners straks geen 738 euro meer hoeven te betalen als ze een boom willen kappen. Ook hoeven ze niet te wachten op toestemming. Volgens de Bomenridders worden bomen zo vogelvrij verklaard en kunnen monumentale bomen in particuliere tuinen van het ene op het andere moment worden gekapt.
Volgens initiatiefnemer en VVD-gemeenteraadslid Jan-Willem Verheij loopt het niet zo'n vaart. "Rotterdammers zullen niet massaal gaan zagen of de hakbijl erbij pakken. Ze kennen hun eigen verantwoordelijkheid en wij nemen voor lief dat er soms wel eens een mooie boom zal sneuvelen."

Monumentale bomen
Nelleke van Dunné, eigenaar van monumentale beuk uit 1750 in Rotterdam-Kralingen, vindt het goed dat je niet meer voor iedere kleine boom een kapvergunning nodig hebt. Wel plaats ze een felle kanttekening voor monumentale bomen. Ze vindt het plan "krankjorum, idioot en krankzinnig". Ze vraagt zich af wie het plan heeft bedacht.
Ook Marianne Bulens heeft haar twijfels over het plan. Ze woont in Rotterdam-Noord en geniet dagelijks van een grote esdoorn die haar privacy en een groen uitzicht met vogels geeft.
"Ik moet er niet aan denken dat de benedenbuurman op een dag besluit de boom te kappen, terwijl ik geen bezwaar kan maken." Ze heeft overigens het volste vertrouwen in de benedenbuurman, maar het gaat haar om het democratisch beginsel dat bezwaar maken onmogelijk is geworden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl