nieuws

Koken met Boeken: Aubergine met karnemelksaus en granaatappelpitjes

ROTTERDAM - Annet Zandvoort van Cafe-Restaurant DikT kookt deze week vegetarisch, uit het beroemde kookboek Plenty van Yotam Ottolenhgi.Deze in Israël geboren chef is sinds een aantal jaren een grootheid in het vegetarisch koken. De succesvolle Londense traiteur/restaurateur verzamelde voor Plenty meer dan honderd gerechten waarin groente, peulvruchten, granen en paddenstoelen de hoofdrol spelen. Het leuke van Ottolenhgi is dat zijn gerechten door iedere kookgek gemaakt kunnen worden, en dus ook door Annet Zandvoort.Ook benieuwd? Het gerecht is de komende twee weken te bestellen bij Cafe-DitT onder de noemer Radio Rijnmond-menu.

Aubergine met karnemelksaus

Ingredienten:
2 lange aubergines
5 eet olijfolie
paar takjes citroentijm
1 granaatappel
1 thl za’tar ( Midden-oosters kruidenmengsel)
moeilijk te vinden hier, Italiaanse kruiden lijkt er veel op, of gewoon wat oregano.
zeezout en peper
Voor de karnemelksaus:
1.4 dl karnemelk
100 g Griekse yogurt
wat olijfolie
1 teen knoflook, fijngewreven
snufje zout
Bereidingswijze
Verhit de oven op 200 graden. Snijdt de aubergines overlangs doormidden en snijd ook midden door het steeltje, voor de show.
Maak met een klein mesje 4 of 4 parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijdt ze weer in zodat er een ruitpatroon ontstaat.
Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat, bestrijk ze met olijfolie- en blijf ze bestrijken tot het vruchtvlees alle olie heeft opgezogen. Bestrooi ze met tijmblaadjes en een beetje zout en peper. Rooster de aubergines 30-40 minuten in de oven waarna het vlees gaar, geurig en lichtbruin moet zijn. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Maak in de tussentijd de granaatappel en de saus klaar. Snijd de granaatappel horizontaal doormidden, houd de ene helft boven een kom met de snijkant naar de handpalm gericht en sla met de steel van een pollepel zachtjes tegen de schil. Blijf met toenemende kracht slaan tot de pitten loslaten en tussen je vingers door in de kom vallen. Haal eventuele schilletjes uit de pitten.
Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar, proef of hij lekker is en zet zolang inde koeling.
Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt. Bestrooi ze met de za’atar en flink wat granaatappel en garneer met een takje citroentijm. Maak het gerecht af met wat olijfolie
Uit:Plenty van Yotam ottolenhgi
629.4