nieuws

'Karaktermoord op Van den Nieuwenhuyzen'

Joep van den Nieuwenhuyzen
Joep van den Nieuwenhuyzen
ROTTERDAM - Justitie pleegt karaktermoord op zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen in de rechtszaak rond het Rotterdamse havenschandaal. Dat zeggen zijn advocaten.

De advocaten zijn donderdag begonnen aan hun pleidooi, waarmee zij willen aantonen dat Van den Nieuwenhuyzen onschuldig is. De voormalige directeur van RDM wordt verdacht van fraude en omkoping. Tegen hem is 5 1/2 jaar cel geëist.
Volgens zijn advocaten heeft justitie bewust een negatief beeld geschetst van hun client, maar heeft dat niets met de werkelijkheid te maken.

Eigen zak

Als voorbeeld normen zij dat Van den Nieuwenhuyzen 15 miljoen euro dag van RDM en de banken was, in eigen zak zou hebben gestoken. In werkelijkheid heeft hij 130 miljoen privévermogen verloren, aldus advocaten Marike Bakker en David Schreuder.
De verdediging stelt dat de Rotterdamse rechtbank door justitie is misleid, doordat selectief te citeren en niet aan waarheidsvinding te doen. De advocaten vinden dat justitie niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Dat betekent dat zij vinden dat het OM geen recht meer heeft om Van den Nieuwenhuyzen te vervolgen.
Het voorlezen van het pleidooi gaat zeker twee dagen duren. De uitspraak is op zijn vroegst over een maand.
Foto: Joep van den Nieuwenhuijzen (archief)