nieuws

Bouw Luchtsingel Rotterdam komende zomer hervat

ROTTERDAM - De bouw van de Luchtsingel gaat deze zomer verder. Architectenbureau ZUS zet op dit moment de puntjes op de i met de aannemer om de bouw van de houten loopbrug richting Pompenburg en het oude spoorviaduct Hofbogen te hervatten.
De huidige Luchtsingel loopt van het Centraal Station dwars door gebouwen en gaat over de Schiekade bij het Hofplein. Deze zomer wordt de houten wandelconstructie gebouwd tot aan het Pompenburg. Later dit jaar gaat de Luchtsingel het spoor over naar de Hofbogen.
Toch het spoor over
De bouw kwam tijdelijk stil te liggen door de kritische kanttekeningen van spoorbeheerder Prorail. Het bedrijf twijfelde of het wenselijk was het spoor over te gaan met een voetgangersbrug. Inmiddels is er toestemming alleen moeten de vergunningen nog in orde gemaakt worden.
Architectenbureau ZUS heeft het ontwerp van de Luchtsingel aangepast aan de standaarden van Prorail. De spoorbeheerder gaat de brug plaatsen in november 2013. Dat gebeurt in de nacht van twee op drie november. Dat moet in vijf uur gebeuren als het Rotterdamse CS buiten dienst is voor het vervangen van perrons. De bouw van de Luchtsingel lift op deze werkzaamheden mee.

Stadsinitiatief

De Luchtsingel van Zus Architecten is de winnaar van het Stadsinitiatief 2012. Daarmee sleepte het architectenbureau vier miljoen euro in de wacht om hun idee uit te voeren. Een resterend deel van de financiering komt uit crowdfunding, door het kopen van houten planken. Het miljoenenbudget van het Rotterdams Stadsinitiatief lag vorig jaar onder vuur vanwege de forse bezuinigingen die de gemeente Rotterdam toen aan het uitrollen was.
Van de vier miljoen euro wordt niet alleen de houten voetgangersbrug gefinancieerd. Ook het dakakker op het Schieblock, het toekomstig evenemententerrein op het voormalige Hofpleinstation en een stadspark aan het Pompenburg.
Schaatsbaan
Dit jaar is er opnieuw felle kritiek op het Stadsinitiatief. Een schaatsbaan in Rotterdam-Kralingen is de winnaar maar soupeert niet het volledige budget op. Het resterende bedrag van vier ton gaat naar het initiatief van Rotterdam World Wide. Zij kunnen hun plannen om Rotterdam als stad op het internet 'trending' te maken, uitvoeren voor dit bedrag. De overige initiatieven, zoals Ravottuh en de Groene Marathon hebben meer geld nodig. Ook al kreeg Rotterdam World Wide de minste stemmen, komen ze toch als winnaar uit de bus. Dat roept vragen op.