nieuws
RDM: teloorgang van een roemruchte scheepsbouwer
ROTTERDAM - Er worden in het begin van de 20e eeuw granaten en geweerlopen gemaakt maar echt bekend is de Rotterdamse Droogdok Maatschappij van de onderzeeboten.
Het op Heijplaat gevestigde bedrijf is opgericht in 1902. Oorspronkelijk is het een reparatiewerf maar na een paar jaar begint de RDM ook met het bouwen van schepen.
In de jaren 30 van de vorige eeuw wordt er een onderzeebootloods opgetrokken. Daar kunnen drie onderzeeboten tegelijk 'op stapel worden gezet'.
Grote orders van de Marine volgen eind jaren 30: twee torpedojagers, vier onderzeeboten, een artillerie-instructievoertuig en een kruiser.
De onderzeeboten die in de jaren 30 worden gebouwd, zijn bestemd voor Indië maar komen daar nooit aan door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Twee worden in Engeland afgebouwd en twee vallen er in handen van de Duitsers en worden in gebruik genomen door de Kriegsmarine.
De eerste in Nederland gebouwde onderzeeboten na de Tweede Wereldoorlog worden door RDM in 1960 en 1961 opgeleverd: de Dolfijn en de Zeehond. Halverwege de jaren 80 krijgt RDM een order voor vier nieuwe onderzeeboten: de Walrus, de Dolfijn, de Bruinvis en de Zeeleeuw. Deze vier boten zijn nog steeds in de vaart.
RDM fuseert in 1965 met De Schelde en in 1971 ook met Verolme. Dit Rijn-Schelde-Verolme concern gaat in 1983 ten onder waarna rendabele onderdelen worden verzelfstandigd. Dat geldt ook vor RDM, het gaat verder met drie onderdelen: marine, werktuigbouw en apparatenbouw. Van de ruim 3000 medewerkers verliest bijna de helft z'n baan.
De Begemanngroep neemt RDM in 1991 over. Het bedrijf wordt vanavond dat moment steeds meer uitgekleed. In 2002 komt het terrein in handen van de gemeente Rotterdam.
Het bedrijfsarchief van de RDM ligt grotendeels in het Stadsarchief Rotterdam, ruim 92 strekkende meter.