nieuws

'NS onderhield Fyra niet goed genoeg'

Fyra
Fyra
ROTTERDAM - De bouwer van de Fyra-treinen is niet te spreken over de klachten. Volgens het bedrijf heeft NS zelf het dagelijks onderhoud niet goed uitgevoerd.
Op een persconferentie schoof treinbouwer AnsaldoBreda de schuld van de problemen in de schoenen van de NS en ook in die van NMBS, de Belgische spoorwegen.
De NS heeft inmiddels juridische experts opdracht gegeven om de afwikkeling van de kwestie rond de Fyra voor te bereiden. De komende tijd worden ook geen testritten uitgevoerd met de trein. Er was al een verbod tot deze donderdag.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakte in een brief aan de Maatschappij Voor Beter OV bekend dat het verbod nu is verlengd. Tot nader order zijn er geen testritten of andere ritten, zo staat in de brief.
De Maatschappij Voor Beter OV had de ILT een brief gestuurd met het verzoek om een rijverbod voor de Fyra, omdat die 'ook bij testritten levensgevaarlijk kan zijn'.
Maandag maakte de NS bekend te willen stoppen met de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Rotterdam en Brussel vanwege de vele technische mankementen aan de toestellen. De Belgische spoorwegen besloten dat vrijdag al.