nieuws

Expositie fotograaf helikoptercrash

ROTTERDAM - Ed Oudenaarden, de fotograaf die als enige de helikoptercrash op de Maasvlakte van drie jaar geleden overleefde, exposeert een overzicht van zijn werk in galerie Wind op het Noordereiland in Rotterdam.
Hij heeft een dwarslaesie, zit in een rolstoel, maar hij heeft het overleefd. Ed Oudenaarden (54), persfotograaf van het ANP, was een van de vijf inzittenden van de helikopter die op 27 juni 2010 neerstortte op de Maasvlakte.
"Het was een prachtige dag. We hadden allemaal een beetje een schoolreisjesgevoel", herinnert hij zich. "Het Havenbedrijf had ons uitgenodigd voor een rondvlucht boven de Maasvlakte om foto's te maken van de Tour du Port. Dat zijn toch de leuke klussen in ons vak. Even lekker vliegen en dan thuis aan de barbecue, dacht ik. Maar het pakte heel anders uit."

Dochtertje

De helikopter stortte neer. De vier andere inzittenden kwamen om het leven. Ed overleefde het, op miraculeuze wijze. Maar hij was ernstig gewond. Hij lag weken in het ziekenhuis en verbleef daarna nog lange tijd in een revalidatiekliniek. Zijn vrouw verliet hem. "Om eerlijk te zijn heb ik er in die tijd weleens over gedacht om uit het leven te stappen. Maar mijn dochtertje van toen vijf jaar zorgde ervoor dat ik toch door bleef gaan."
De laatste maanden probeerde hij zijn werk weer op te pakken. Arbo-artsen hadden hem al arbeidsongeschikt willen verklaren, maar Ed wilde per se weer aan de slag. "Toch heb ik het op moeten geven", verzucht hij. "Ik had teveel pijn. Het werk vergde teveel van me en mijn gezondheid gaat voor."

Wind

Vorig jaar kwam hij in contact met Ellen Wind, de weduwe van Ben Wind, een andere fotograaf die bij de helikoptercrash om het leven kwam. Een emotionele ontmoeting, die beiden uiteindelijk toch veel goed heeft gedaan. Ellen besloot eigenlijk meteen dat Ed in de galerie die zij altijd met haar man had gedreven, moest exposeren.
Woensdag 5 juni opende de tentoonstelling, met een overzicht van zijn werk. Met foto's van Pim Fortuijn met een gezicht vol taart, de traan van Maxima, een dansende Ivo Opstelten. "Het ging er mij altijd om het juiste moment te vangen", zegt Ed. "Dat vond ik belangrijker dan een technisch perfecte foto. Daarom was ik ook nooit zo bezig met exposeren. Maar nu het er toch van is gekomen, vind ik het erg mooi. Een mooie afsluiting van mijn werkende leven."