nieuws

‘Levensgevaarlijke' bussen waren onlangs nog gekeurd

ROTTERDAM - De twee 'levensgevaarlijke' bussen met schoolkinderen die afgelopen maandag door de politie van de weg zijn gehaald, waren onlangs nog gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat stelt directeur Gihan Gerdan van de SIPOR, waar de islamitische basisschool Ibn-i-Sina onder valt.
De politie Haaglanden maakte dinsdag bekend dat een tip van een automobilist de aanleiding was de bussen op de A13 bij Delft aan de kant te zetten. Een bus helde naar links. Daarnaast zouden de rijbewijzen van de chauffeurs niet in orde zijn. De leerlingen – die net terug kwamen van een schoolreis – moesten allemaal uitstappen en met andere bussen verder.
De politie besloot na nader technisch onderzoek de kentekens van de bussen in te trekken en ze op te sturen naar de RDW, zodat die opnieuw gekeurd kunnen worden.
Bussen bij vertrek in orde
Volgens Gerdan zijn de 19 jaar oude bussen onlangs nog gekeurd door de RDW. De ene nog enkele maanden geleden en de andere zelfs enkele weken geleden. Ook zouden de bussen bij vertrek voor het schoolreisje nog in orde zijn geweest en zou het probleem – een lekke luchtbalg – onderweg op de terugweg zijn ontstaan.
Leerlingenvervoer
Het vervoer van de schoolkinderen bij de bij de SIPOR aangesloten scholen wordt verzorgd door de Stichting Leerlingenvervoer Rijnmond (SLR), volgens Gerdan opgericht door ouders, nadat de scholen het leerlingenvervoer van het ministerie van Onderwijs niet meer zelf mochten verzorgen.
De SLR staat wel ingeschreven op het adres van de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond en de Ibn-i-Sina, maar staat daar volgens Gerdan helemaal los van.
Naar garage
De bussen zijn inmiddels naar een garage gebracht. Volgens Gerdan werd daar geconstateerd dat de bussen dermate kleine gebreken vertoonden, dat ze niet van de weg gehaald hadden hoeven te worden. Op dit moment wordt bekeken of het de bussen nog waard is om gerepareerd te worden, of dat er nieuwe moeten worden gekocht.
Rijbewijzen wel in orde
Ook zou de politie volgens Gerdan onterecht hebben geconcludeerd dat de rijbewijzen van de chauffeurs niet in orde waren. Volgens hem rijden ze minder dan 12 uur per week, waardoor ze vrijgesteld zijn van een extra chauffeursdiploma voor groepsvervoer.
De politie erkent inmiddels dat ‘de rijbewijzen waarschijnlijk wel in orde zijn’.