nieuws

Museum Boijmans sluit 2012 af met fors verlies

boijmans
boijmans
ROTTERDAM - Museum Boijmans van Beuningen heeft 2012 afgesloten met een verlies van een miljoen euro. Het verlies werd vooral veroorzaakt door het ontslag van twaalf medewerkers, dat veel geld kostte. Door het verlies heeft het Rotterdams museum zelfs geen reserves meer. Dat blijkt uit het jaarverslag van Boijmans.
Directeur Sjarel Ex maakt zich geen zorgen, ondanks de sombere cijfers. Immers, inmiddels heeft de gemeente Rotterdam, dat jaarlijks negen miljoen euro aan subsidie overboekt, heeft recent toegezegd om 575.000 euro van de tegenvaller voor haar rekening te nemen.
Recent kreeg Boijmans ook nog de Turing-prijs toegewezen. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 450.000 euro. Dat is wel bestemd voor een toekomstige tentoonstelling.
‘’We waren gewend om jaarlijks met een kleine winst of een klein verlies af te sluiten,’’ reageert Ex. ‘’Nu is dat verlies zo groot, omdat we de kosten de van reorganisatie in één keer voor onze rekening hebben genomen. Daardoor is onze reserve ook negatief geworden. Dat staat allerminst fraai.’’
Inkomsten
Volgens Ex is er niets aan de hand. ‘’We hebben nog voldoende inkomsten via sponsors en erfenissen. Daardoor hebben we voldoende geld. We halen als museum 45 procent van onze inkomsten door eigen ondernemerschap. Dat is veel geld.’’
Ook blijkt uit onderzoek van Rotterdam Marketing dat de tentoonstellingen ook goed voor de omzet in de stad zijn. Zo leverde ‘De weg naar van Eyck’ in 2012 Rotterdam zeven miljoen euro op aan overnachtingen en andere bestedingen door toeristen.

Tentoonstellingen

Belangrijker voor het museum zijn succesvolle tentoonstellingen. De Weg naar Van Eyck was in 2012 een groot succes. In het najaar moet de tentoonstelling over de Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka veel mensen naar Boijmans trekken. Ook verwacht Ex veel van het beeldhouwwerk van Brancusi, Rosso en Ray dat vanaf februari 2014 wordt tentoongesteld.
‘’En ik kijk ook naar de tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel in 2015. Het is nog ver weg, maar het zijn mooie dingen om naar uit te kijken,’’ besluit Ex.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl