nieuws

Scholten eist excuses van justitie

scholten
scholten
ROTTERDAM - De oud-directeur van de Rotterdamse haven, Willem Scholten, eist excuses van justitie. Hij vindt dat de officier van justitie onwaarheden over hem heeft verteld, in het proces tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

In dat proces draait het onder meer om de verdenking dat Van den Nieuwenhuyzen Scholten zou hebben omgekocht. Het gaat om het aanbieden van een appartement in Antwerpen en het schenken van 1,2 miljoen euro.
Scholten beweert dat hij het geldbedrag alleen maar korte tijd heeft beheerd, voor een Egyptische zakenpartner van Van den Nieuwenhuyzen. Justitie zegt nu bewijs te hebben dat het geld vervolgens vanuit Egypte toch weer is teruggevloeid naar Scholten.

'Huur betaald'

De oud-haventopman zou tonnen hebben gekregen voor huizen in Frankrijk en Zuid-Afrika. Scholten zegt dat hij een fors bedrag aan huur heeft betaald an de Egyptenaar, voor het huis in Frankrijk. De betalingen in Zuid-Afrika worden nog onderzocht en Scholten vindt de conclusies voorbarig.
In een brief aan de officier van justitie schrijft zijn advocaat dat het OM suggestief en selectief is:"Cliënt verwacht magistratelijk optreden van het OM als onderdeel van de overheid en verzoekt u uw uitingen in de openbaarheid terug te nemen".
De brief werd naar voren gebracht door de advocaten van Joep van den Nieuwenhuyzen. Zij waren vrijdag bezig met de tweede dag van de pleidooien. Van den Nieuwenhuyzen ontkent dat hij Scholten heeft omgekocht.

'Reële vergoeding'

Het appartement in Antwerpen was geen gift, zegt hij, omdat Scholten keurig gas en stroom heeft betaald. De betalingen waren "zelfs meer dan een reële vergoeding".
De 1,2 miljoen cash was voor een Egyptische zakenman bedoeld. Wat die vervolgens met het geld heeft gedaan "heeft zich buiten de wetenschap van Van den Nieuwenhuyzen afgespeeld."
De rechtszaak tegen Van den Nieuwenhuyzen wordt volgende week voortgezet. Tegen Willem Scholten loopt een hoger beroep, maar het is nog onduidelijk wanneer dat zal plaatsvinden.