nieuws

Beneluxtrein komt terug na Fyra-flop

ns trein fyra station Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
ns trein fyra station Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - De NS wil na de zomer tien intercity's per dag laten rijden op het traject naar Brussel. Ook komen er vanaf december twee extra Thalys-treinen die van Amsterdam via Rotterdam naar Parijs rijden.
De spoorvervoerder kwam vrijdag met alternatieven voor de geflopte hogesnelheidstrein Fyra, die begin dit jaar wegens technische problemen uit de dienst werd gehaald. Die komt definitief niet terug, heeft de NS nu laten weten.
Meer dan twee extra Thalys-treinen is volgens de exploitant niet mogelijk. Er zijn 26 van de snelle treinstellen, die ook de verbindingen tussen Parijs, Keulen en Essen moeten verzorgen.
De politiek wil dat er snel een alternatief komt voor de Fyra. Van staatssecretaris Mansveld krijgt de NS tot 1 oktober de tijd om met zo'n alternatief te komen.

Reacties

Reizigersvereniging Rover is blij met de plannen om het verlies van de Fyra op te vangen. Vooral de feitelijke terugkeer van de Beneluxtrein bevalt deze club erg goed. Ook is Rover blij dat er uiteindelijk elk kwartier een trein gaat rijden tussen Amsterdam en Rotterdam.
De Maatschappij Voor Beter OV is kritischer. ,,De komende jaren zal de treinverbinding tussen Nederland en België in de verste verte niet lijken op hetgeen in de concessie was afgesproken. Het aantal hogesnelheidstreinen blijft ver achter bij wat was afgesproken', aldus deze organisatie. Het opnieuw van stal halen van de Benelux-lijn noemt de Maatschappij 'armoedig en opportunistisch'. FNV Spoor noemt het voorstel van de NS de best haalbare oplossing voor Nederland en de reizigers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl