nieuws

Twee arrestaties vanwege diefstal examens

ibn
ibn
ROTTERDAM - Een 18-jarig meisje uit Rotterdam en een 19-jarige jongen uit Maassluis zijn gearresteerd, omdat ze eindexamens zouden hebben gestolen uit de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.
Het zou gaan om examens voor het VWO, Havo en het VMBO. Ze zouden die, volgens het Openbaar Ministerie, hebben verkocht aan medeleerlingen. Het OM wil in het belang van het onderzoek niet zeggen om welke vakken het gaat.

Examen Frans

De twee verdachten zitten op de Ibn Ghaldoun. Daar was eerder het VWO-examen Frans gestolen. Een 22-jarige Rotterdammer werd daarvoor opgepakt, maar na enkele dagen kwam hij vrij. De man geldt nog altijd als verdachte.
De twee verdachten moesten dit jaar eindexamen doen aan Havo en VWO. Ze zouden in de school hebben ingebroken en daar de examens gefotografeerd hebben. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden.
De politie onderzoekt nog of en hoeveel leerlingen het examen hebben gekocht.

Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie heeft zondag bekendgemaakt dat er onderzoek gedaan wordt naar de uitslagen van de eindexamens van Ibn Ghaldoun. Het zou gaan om de examenuitslagen van de laatste drie jaar (2013, 2012 en 2011). Er wordt gekeken of er "afwijkingen te zien zijn van het landelijke gemiddelde". De eindcijfers van de examens worden komende woensdag bekendgemaakt. Voor die tijd wil de Onderwijsinspectie duidelijkheid hebben.

LAKS

Het is ook nog niet bekend wat de gevolgen voor de leerlingen in het land zijn. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) sluit niet uit dat alle examenkandidaten van Ibn Ghaldoun hun eindexamens opnieuw moeten maken.