nieuws

'Examenfraude kan stevige consequenties hebben'

ROTTERDAM - Als het klopt dat er bij de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam veel meer examens zijn gestolen dan gedacht, dan heeft dat stevige consequenties voor de school. Dat zegt de Rotterdamse onderwijswethouder De Jonge.
Op Twitter zegt hij eerst het onderzoek van Justitie af te willen wachten voor hij tot een definitief oordeel over de examenfraude komt. Over de inhoud van die maatregelen kan hij niet veel zeggen omdat dat een zaak is voor de onderwijsinspectie en het ministerie van Onderwijs.
'Maat vol'
Leefbaar Rotterdam wil zo lang niet wachten en vindt dat De Jonge eerder in actie moet komen. De partij zit vol met vragen nu blijkt dat er niet alleen vwo-examens Frans zijn gestolen, maar ook examens voor het havo en vmbo. "Wat ons betreft is de maat vol", zei Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam op Radio Rijnmond: "Die kluissleutel wordt al jaren vermist, dus wie weet is ook al jaren sprake van fraude op de Ibn Ghaldoun-school."
Devaluatie
Verder maakt Buijt zich zorgen over de devaluatie van een eerlijk behaald diploma aan de school: "Wat is zo'n diploma straks nog waard en hoe lang blijft je dit als oud-leerling achtervolgen?"
School is bedroefd
In een korte verklaring laat de directie van de Ibn Ghaldoun-school maandag weten diep bedroefd te zijn over de situatie: "We hopen dat snel duidelijk wordt onder hoeveel leerlingen de examens zijn verspreid." Niemand van de school wil verder commentaar geven.
Justitie
Inmiddels zitten een 18-jarige meisje uit Rotterdam en een 19-jarige jongen uit Maassluis vast. Zij worden dinsdag voorgeleid. Justitie zegt dat zij de examens hebben verkocht aan medeleerlingen: "In dat geval maken de medeleerlingen zich schuldig aan heling", aldus officier van Justitie Barbara van Unnik. Om hoeveel en welke examens het gaat, wil het OM niet zeggen: "Het belangrijkst is om boven water te krijgen wat er met die examens is gebeurd."
Voor donderdag duidelijkheid
De Onderwijsinspectie doet inmiddels onderzoek naar de uitslagen van de eindexamens van Ibn Ghaldoun van de laatste drie jaar. Voor donderdag moet duidelijk zijn wat de examenfraude voor gevolgen heeft voor de eindexamenleerlingen van de school.
LAKS
Veel scholieren maken zich zorgen over hun eindexamens nu blijkt dat er meer examens zijn gestolen dan was gedacht. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren LAKS zegt vooral via Twitter veel vragen te krijgen van leerlingen: "Wij proberen alle scholieren zo goed mogelijk te informeren over de situatie", aldus Lotte Zavelberg van het LAKS op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl