nieuws

Vierde aanhouding voor examenfraude Ibn Ghaldoun

ROTTERDAM - De politie heeft maandagmiddag weer een aanhouding verricht vanwege het ontvreemden van examens op de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Het gaat om een 18-jarige Rotterdammer. Hij is een een leerling van de school en deed onlangs examen HAVO. Het is de derde leerling die is aangehouden.
In het afgelopen weekeinde hebben eindexamenleerlingen vrijwillig hun vingerafdrukken afgestaan en vragenlijsten ingevuld. Ook de aangehouden leerling gaf zijn vingerafdrukken. Deze waren herleidbaar naar de aangetroffen sporen in het onderzoek.
Eerdere aanhoudingen
Zaterdag en zondag werden ook al twee leerlingen van de Ibn Ghaldoun aangehouden, omdat ze er van verdacht worden in mei meerdere examens voor het VWO, de HAVO en het VMBO te hebben gestolen. Het gaat om een meisje en jongen van 18 jaar en 19 jaar uit Rotterdam en Maassluis. Ze worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Examen Frans
De politie is onder leiding van een officier van justitie bezig met een groot onderzoek nadat eind mei bekend werd dat het VWO-examen Frans via internet werd verspreid. Al vrij snel werd duidelijk dat het examen ontvreemd was op de Ibn Ghaldoun. Hiervoor werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij zou geen leerling zijn van de Ibn Ghaldoun en is inmiddels op vrije voeten, maar blijft wel verdachte.
Aangifte
Zowel het College voor Examens als de school deed aangifte van diefstal. De politie onderzoekt de diefstal en de eventuele verspreiding van de examens. Omwille van het onderzoek kan nog niet bekend worden gemaakt om welke examens het gaat.
De politie zet het onderzoek voort. De - voorlopige - resultaten van het onderzoek zijn door het Openbaar Ministerie aan de Onderwijsinspectie bekendgemaakt.
Donderdag 13 juni worden de resultaten van het examen bekend gemaakt en krijgen in heel Nederland leerlingen te horen of ze al dan niet zijn geslaagd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl