nieuws

Dordt luistert naar bezuinigingsvoorkeur inwoners

ROTTERDAM - Burgemeester en wethouders van Dordrecht zeggen goed te hebben geluisterd naar de inwoners, die op een website advies mochten geven over bezuinigingen. De stad moet komend jaar 4 miljoen euro korten, oplopend tot 8 miljoen in de jaren daarna. Eventuele extra rijksbezuinigingen, die op Prinsjesdag bekend worden, zijn daarin nog niet meegenomen.
Minderheden
Over de helft van de concrete bezuiningingsideeën, die college en gemeenteraad hadden, mochten inwoners zich uitspreken. Daarin bleek dat internationale samenwerking (o.a. stedenbanden) en projecten voor integratie en participatie van minderheden volgens de meeste Dordtenaren de beste bezuinigingsposten zijn.
Openbare ruimte
"En daar luisteren we dus naar", zegt wethouder Piet Sleeking, "anders hoef je zo'n enquète volgende keer niet meer te houden". Op die posten wordt komend jaar 350 mille gekort, wat oploopt tot ruim één miljoen euro in 2016. De politiek wilde fors snijden in kwaliteit en onderhoud van de openbare ruimte, maar de bevolking wil dat juist niet.
Speelplekken
"Daarom hebben we ervoor gekozen, om die bezuinigingen minder fors te maken", vertelt wethouder Rinette Reynvaan, "en zelfs extra geld te steken in de aanpak van graffity en wegenonderhoud". Daarnaast wordt wel zo'n 850 mille per jaar gekort op beheer en onderhoud. Dat resulteert in soberder groen en minder speelplekken.
Big Rivers
Wethouder Jasper Mos zet het mes in cultuuruitgaven: "Bij cultureel centrum ToBe halen we uiteindelijk 225 mille weg, maar dat kan worden opgevangen door lagere huisvestingskosten en volwassenen meer te laten betalen voor bijvoorbeeld muziekonderwijs". Ook bezuinigt hij op evenementen. Meest in het oog springt de korting op Big Rivers.
Vervelend
De zogeheten 'status aparte' voor het festival verdwijnt. Big Rivers moet volgend jaar 25 mille inleveren, oplopend tot het dubbele in 2016. "Het is vervelend, maar hoge subsidies voor evenementen kunnen gewoon niet meer in deze tijd. Ook wordt het budget voor incidentele of nieuwe festivals gehalveerd naar 50 duizend euro.
Zorg
Voor integratie en participatie van minderheden geeft wethouder Harry Wagemakers alleen nog uit, wat wettelijk verplicht is: "En de rest is gewoon niet nodig. Dat zien we nu al, want er werd al op bezuinigd". In de sfeer van zorg en uitkeringen wordt weinig gekort: "Althans niet door de gemeente, maar wij moeten hier wel de rijksbezuinigingen doorvoeren".
Spaarpot
Financieel wethouder Bert van de Burgt is niet ontevreden over zijn begroting: "We halen 36 miljoen euro uit onze spaarpot, om de boel sluitend te krijgen. Dat is twintig procent van die zogeheten inkomstenreserve. Nadeel is wel, dat we per jaar 1,4 miljoen euro minder rente vangen. In betere tijden zullen we de spaarpot weer aan moeten vullen".