nieuws

Levenslang geëist tegen 'roofdier' Patrick S.

ROTTERDAM - Als het aan de officier van justitie ligt gaat Patrick S. (35) levenslang de cel in. De Spijkenisser wordt onder meer verdacht van de moord op Farida Zargar en gekwalificeerde doodslag op Nanda Kerklaan.
Bij gekwalificeerde doodslag heeft de dader voorafgaand aan het misdrijf een ander strafbaar feit gepleegd. Om de kans op ontdekking of herkenning te voorkomen, en zichzelf van straffeloosheid te verzekeren, wordt het slachtoffer gedood.
Patrick S. wordt verder in verband gebracht met poging tot moord op een Poolse man, gewelddadige straatroven en het bezit van kinderporno.

Moorden als way of life

De officier van justitie noemde S. dinsdag "de verpersoonlijking van de angst in de maatschappij. Iedereen had het slachtoffer kunnen zijn. Moorden was een way of life voor hem." De verdachte heeft volgens haar het recht verspeeld om ooit nog vrij rond te lopen.

Spoorloos

Farida Zargar (22) verdween in augustus 2010 spoorloos. Ruim een jaar later werd haar lichaam gevonden in het Spijkenisser Mallebos. Ze miste een voet. Het lichaamsdeel werd gevonden onder een schuur in de Venusstraat, waar Patrick S. woonde. In het huis werden ook persoonlijke bezittingen van Zargar aangetroffen. S. heeft de moord op Zargar ontkend. Hij verklaarde alleen haar lichaam te hebben gevonden.

Verkeersongeluk

Nanda Kerklaan (43) werd in januari 2010 zwaar gewond gevonden bij de Malledijk in Spijkenisse. Ze overleed enkele dagen later. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een verkeersongeluk. Pas later werd de dood van de verstandelijk beperkte vrouw in verband gebracht met Patrick S. en zijn 21-jarige handlanger Timothy S.

Psychopaat

Patrick S. zou zijn betrokkenheid bij de dood van beide vrouwen hebben toegegeven in gesprekken met zijn zus. Haar verklaringen hierover zijn cruciaal in de bewijsvoering. S. noemde zichzelf een "psychopaat" en "een roofdier". Toen het over Nanda Kerklaan ging, sprak hij over een "perfect crime".

Ammonia

S. was geobsedeerd door de tv-serie CSI en droeg altijd een flesje ammonia bij zich om sporen uit te wissen. Tegen andere gedetineerden in de gevangenis zou hij hebben gezegd dat hij in totaal vijf vrouwen had vermoord, maar dat er slechts twee waren gevonden.

Geen tbs

Patrick S. heeft niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waar de toerekeningsvatbaarheid van verdachten wordt onderzocht. Daardoor was het niet mogelijk om tbs tegen hem te eisen. Zijn broer is hier eerder wel toe veroordeeld, vanwege een moord in Heenvliet.

Onbewogen

Tijdens het proces heeft Patrick S. amper iets gezegd. Hoewel hij van te voren had aangekondigd openheid van zaken te zullen geven, beriep hij zich in de rechtszaal op zijn zwijgrecht. De strafeis van de officier van justitie hoorde hij dinsdag onbewogen aan. Zij stelde dat S. over de misdrijven nooit emoties heeft getoond, laat staan berouw.
Later deze week moet Timothy S. zich voor de rechter verantwoorden. Naast betrokkenheid bij de dood van Nanda Kerklaan wordt ook hij verdacht van poging tot moord op een Poolse man en een aantal gewelddadige berovingen.