nieuws

Van korrel tot borrel

ROTTERDAM - Wie aan jenever denkt, denkt al gauw aan Schiedam. De drankmerken Ketel 1, Notaris en Old Schiedam komen uit de stad die zich de jeneverhoofdstad noemt.
Schiedam is niet altijd de jeneverhoofdstad van de wereld geweest. Aan het begin van de 19e eeuw was Weesp marktleider. Door de gevolgen van brand verliest de vestingstad de concurentiestrijd van Schiedam.
De Schiedamse jeneverindustrie kent een gouden periode aan het einde van de 19e eeuw. De gloriedagen heeft Schiedam te danken aan de goede ligging bij zee en schoon drinkwater. De aanwezigheid van de vele jeneverbranderijen zorgen ervoor dat Schiedam dé jeneverhoofdstad van de wereld wordt. Het stadje heeft ongeveer 400 branderijen en maar 12.000 inwoners.
Het grote aantal stokerijen brengt ook nadelen met zich mee. De door steenkool aangedreven stokerijen zorgen voor een dikke zwarte uitstoot. Schiedam is gehuld in zwarte jeneverdampen.
Een aantal van deze kolossale brandersmolens is nog te bezoeken.
In het Jenevermuseum in Schiedam is de geschiedenis te zien en is het mogelijk om zelf jenever te stoken en te bottelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl